Inverter gyorstalpaló


A napelemes rendszerek egyik legfontosabb egysége az inverter. Az inverter feladata, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramú villamos energiát átalakítsa a háztartási készülékek működéséhez szükséges váltakozó árammá.

  • A háztartási méretű napelemes rendszerek jelenlegi ismereteink szerint 3 féle képpen csatlakoztathatóak:

  • közcélú hálózatra való csatlakozás

  • szigetüzemben való csatlakozás

  • hybrid módon


A jelenleg telepített rendszerek több mint 90% a közcélú hálózatra való csatlakozást preferálja. Ennek a csatlakozásnak van jelenleg a legkisebb hibalehetősége és ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb módja is. A csatlakozási lehetőség azonban csak akkor oldható meg, ha van hálózat és a hálózat lehetővé teszi a csatlakozást. A hálózati oldalon ebben az esetben kicserélik a fogyasztásmérő órát egy oda vissza mérő órára és egy évben egyszer leolvasás, majd elszámolás történik. A jelenlegi tervek szerint ez 2023.december 31.-ig után megszűnik a szaldó vagyis a közcélú hálózatra való csatlakozási lehetőség. Vélhetően új lehetőség nyílik meg a csatlakozásra, de egyelőre erről még sok kérdés kering.


A szigetüzemben való csatlakozási lehetőség, már egy sokkal bonyolultabb csatlakozást igényel. Ez a csatlakozási lehetőség azok számára nyúlt lehetőséget, akinek nincs bevezetve a villany az ingatlanra, de szeretnének napelemet. A szigetüzemben való csatlakozás azt jelenti, hogy amit megtermel a napelem azt vagy azonnal elhasználja a rendszer vagy egy csepptöltőn keresztül akkumulátor töltésen keresztül eltárolja az energiát későbbi felhasználásra. Ez egy zárt független rendszer, általában tanyákon alkalmazzák.


A két csatlakozás különbsége miatt jött létre a hibrid rendszer, amely azt segíti elő, ha elmegy a hálózati feszültség az ingatlanról akkor is áram alatt maradhassanak a legfontosabb eszközök. A rendszerbe nem szükséges beépíteni akkumulátor pakkokat, de mindenképpen célszerű, azonban ha nincs beépítve, akkor is az inverter folyamatosan tudja szolgáltatni a fogyasztók számára a villamos energiát egészen addig, amíg a napelemek képesek megtermelni az igényelt energiát.
Ideális elhelyezés -telepítés


Az ingatlanon belül az inverter elhelyezése olyan helyre történjen, ahol jól szellőző, hűvös hely található. Lehet ez fedett terasz, garázs, de lehet árnyékos külső fal is. Néhány inverter típus csak passzív hűtéssel rendelkezik, ezeket inkább olyan helyre kell telepíteni, ahol jó a levő mozgás, szellőzés, és nincs túl meleg. Az aktív hűtésű inverterek esetén beépített ventilátorok oldják meg a felesleges hő elvezetését.

Természetesen kültérre is telepíthető az inverter, ha nincs megfelelő helyiség a számára.

Az inverterek hatásfoka magas, a megtermelt áramot átlag 96%-os hatékonysággal tudják átalakítani. A különböző gyártók között a különbség nem számottevő, a jó választás az egyéb szolgáltatások és hozzáadott értékek és a telepítő tapasztalata alapján történjen.


Megnézem az ajánlataitokat
305 megtekintés0 hozzászólás
  • Facebook
Nem volt jóNem az igaziIgazán jóKíváló

06704197219