Napelemes tévhitek

Frissítve: 2020. dec 13.

Igazán precíz, hogy ennek is utánanéz. Először oszlassunk el pár tévhitet


Manapság rendkívül sokan szereltetnek fel otthonukra napelemrendszert, nem véletlenül, hiszen európai uniós támogatásban részesülnek az energetikai fejlesztések hazánkban, melyekből az egyik legnépszerűbb a napelemes rendszer. Sokan vannak azok akik pesszimistán állnak a lehetőséghez és azzal magyarázzák, hogy ha kiszámolják akkor nem is éri meg. Ez némileg bonyolultabb számítás mint ahogy sokan sejtik.A A késlekedőknek valószinüleg nem lesz lehetőségük napelemes rendszert létesíteni, mivel jelenleg erre a magyarországi villamos hálózat még nem elég korszerű.

Ettől függetlenül a napelem nagyszerű dolog. Először oszlassunk el pár tévhitet.


  • 1: Kárt okoz benne a jégeső

Az a gyártó aki tud high-tech napelemet készíteni, nem feledkezik meg arról, hogy törékeny dolgot nem teszünk ki az ég alá 50 évre. A gyártók nyilván erre is gondoltak ezért a Napelemek erős felülettel rendelkeznek. Számos teszt és videó is bizonyítja ellenállóságukat. Egy panelon akár egy személyautó is könnyen áthajthat anélkül, hogy baja esne. Amennyiben mégis aggódik, lakás biztosítását ki tudja egészíteni melynek összege 1000-2000 Ft.


  • 2: Villámhárító kell

Lakossági méretekben nem kell és nem is csap villám a napelembe ugyanis az egy lapos, tetővel egysíkú egység, illetve elektromos egység révén földelést minden esetben kap.
  • 3: Akkumulátor kell

Belterületen, ahol lakossági napelemek készülnek, ott minden esetben az áramszolgáltató kötelezi a rendszerhasználót, hogy az inverter egy ad-vesz órához legyen kötve, tehát a napelemek hálózatra táplálják a megtermelt áramot és amikor, ez nem termel, Ön az áramszolgáltatótól kapja. Szigetüzemű, azaz akkumulátorral ellátott rendszerek külterületen, tanyák esetében használatosak. Az akkuk egyébként jelenleg roppant drágák  • 4: Hamar tönkremennek

Bizonyára van ilyen is és vannak olyan gyártók is akik akár 30 év garanciát adnak.
  • 5: Romlik a teljesítmény

A napelemek valóban veszítenek a teljesítményükből mint bármely más használati cikk a világon. Bizonyos gyártók garantálják, hogy a panelek adott ideig megőrzik a hatásfokuk bizonyos százalékát. Így az avulás értéke elére ismert.
  • 6: A tetőm gyenge

Amennyiben Önnek pala fedésű háztetője van, úgy ez az állítás igaz, hiszen a telepítés során, könnyen elrepedhet. Emiatt a legtöbb cég erre a fajtájú tetőfedésre nem vállalja a szerelést. Ezen kívül, mindegyik típusú tetőfelület alkalmas a napelemek fogadására, mivel ismerve a napelemek súlyát egészen biztos lehet benne hogy a szereléskor dolgozó férfiak súlya több lesz mint a panelek súlya. Továbbá a napelemeket a földre is lehetséges telepíteni.  • 7: Csak déli tájolású tetőre telepíthető

Szerencsére ez sem igaz, bár az ideális tető valóban déli fekvésű. Amennyiben déli tetőfelület nem áll rendelkezésre,panel optimalizáltrendszerrel javítható a teljesítmény. Végeredményben a nem déli fekvésű napelem kevesebbet fog termelni, de nagyságrendileg elhanyagolható. Ezen értékek pedig előre számolhatóak.  • 8: Csak napos időben termelnek

Elég fejlettek a napelemek ahhoz, hogy gyakorlatilag a nappali fényviszonyok között, pirkadattól késő estig termeljenek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyformán termel a különböző fényviszonyokban.
A napelem jó döntés


Most, már láthatjuk, hogy nincs mitől félni. Viszont továbbra sem tudjuk milyen napelemünk legyen és melyik cégtől ? Derítsük ki ezt is.

Egy nem szakmabeli vásárlónak rendkívül nehéz dolga van akkor, ha minőségi munkát és rendszert szeretne otthonába, mivel a piacon számos cég jelen van és mindenki a saját előnyeit igyekszik kiemelni. Így a választás végül nem biztos, hogy a szakmailag legmegfelelőbb vállalkozóra fog esni. Amennyiben nem a megfelelő cég mellett döntünk, úgy ez a jövőben komoly gazdasági károkat okozhat nekünk. Ezért fontos, hogy előtte tájékozódjunk. Szerencsére van erre is megoldás.


Ha inkább biztosra menne válassza az Energiakalauzt. Mi ezeket és még sok mást szemelőtt tartva érjük el, hogy ön a szakmailag legjobb ajánlatot kapja. Többszörös előminősítéssel szűrt partnereinket az ország összes cége közül választottuk ki Önnek, hogy végül a legmegfelelőbb munkát kapja. Kérje ingyenes konzultálási lehetőségünket, ahol egykézből megkaphatja továbbá a fűtés, nyílászáró és hőszigetelése vonatkozó legjobb ajánlatokat is. Az Energiakalauz alapelve, hogy maximálisan az ügyfelei érdekeit képviseli. Így, csak a szakmailag legjobb ajánlatokat kínáljuk Önnek. Előzetes költségek nélkül dolgozunk, mivel úgy hisszük, csak a jól végzett munkáért érdemes fizetni. A pályázat során végig személyes kapcsolattartója fogja instruálni, hiszen szeretjük ha van egy biztos pont. Így amíg mi dolgozunk, Ön kedvére töltheti szabadidejét.

45 megtekintés0 hozzászólás
  • Facebook
Nem volt jóNem az igaziIgazán jóKíváló

06704197219