Otthonfelújítási támogatás gyakori kérdései és válaszai.

Frissítve: jan 3

Az alábbiakban a Magyar Államkincstár állásfoglalásait olvashatják.


Az Energiakalauz mérnöki tanácsadó és kivitelezőként komplett felújítási projektjét levezényli. Kivitelezőink fantasztikus napelemes rendszereket telepítünk miközben pénzügyi részünk, a Kalauz pedig pénzügyi alkuszként a finanszírozást intézi. Ezek és Tenderium, azaz pályázatíró részlegünk együttes munkája, minden típusú pályázatban otthonosan mozog. Természetesen szolgáltatásainkat külön-külön is igénybe tudja venni.Magam végzem a felújítási munkákat vagy ismerősöm. Elszámolható-e ez munkadíjnak ?

Az elszámolhatóságnak számlaképesség az alapfeltétele. Így amennyiben számla nem kerül kiállításra a munkadíj nem számolható el.


Amennyiben én vállalkozom, elszámolhatom-e saját magamnak a munkadíjat ?

Nem és a munkadíjat elszámoló vállalkozásban közeli hozzátartozónk sem dolgozhat. Ez a legtöbb pályázat esetében is így működik. Ezt biztosan sejti mindenki, hogy miért van így.


Használható-e a támogatás háztartási nagygép vásárlásra ?

Abban az esetben amennyiben ezek beépített eszközök és a beépítést az említett módon helyesen kerül számlázásra. Ebben az esetben a számla anyag és munkadíja viszont nem lesz a pályázattal összhangban ezért erre külön figyelmet kell fordítani.


Újépítésű ingatlannál is igénybe tudom venni a támogatást ?

Igen. Egy új ingatlanban is számos olyan ingóságot tudunk vásárolni melyre felhasználható a támogatás. Ez az eset tehát felülírja az egyéves szabályt miszerint legalább egy éve az ingatlanban kell élnie.


Használt lakás vásárlása után felhasználhatom ?

Igen. Ez az eset is felülírja az egyéves szabályt.


A gyermekem még nincsen egy éves ezért nem lakik egy éve az ingatlanban.

Szintén szabály az, hogy a gyermeknek legalább egy éve az érintett ingatlanban kell laknia, de természetesen az egy évnél fiatalabb gyermekek esetében ez ismételten kivételt képez.


Felnőttkorú a gyermekem.

Ebben az esetben is lehetséges az igénylés mindössze a gyermeknek az adott ingatlanban kell élni és a 25 éves kort nem értheti el. A problémát itt az okozhatja, hogy a gyermek nem lehet öneltartó, vagyis nem rendelkezhet önálló jövedelemmel.


Az utolsó elvégzett munkám számlája már több mint 60 napos és nem adtam be az igénylést.

Ez alapvetően probléma, hiszen ez feltétele a beadásnak. Könnyen kivédhető azzal ha egy kisebb munkát elvégeztetünk az ingatlanon és máris az a legfrissebb számlánk.


Figyelem, a cikkek folyamatosan frissülnek és átdolgozásra kerülnek. Amennyiben nem talál valamire választ kérjük lépjen velünk kapcsolatba.

Napelemekkel keresse: Energiakalauz


Pénzügyekkel keresse: Kalauz

Pályázattal keressse: Tenderium


138 megtekintés0 hozzászólás
  • Facebook
Nem volt jóNem az igaziIgazán jóKíváló

06704197219