Napelem tippek,trükkök, titkok,tévhitek.

Tömör, független, szakmai állásfoglalás.

Notepad on Desk

iGAZÁN PRECÍZ, HOGY UTÁNANÉZ ENNEK IS. Először oszlassunk el pár tévhiteT.

Manapság rendkívül sokan szereltetnek fel otthonukra napelemrendszert, nem véletlenül, hiszen európai uniós támogatásban részesülnek az energetikai fejlesztések hazánkban, melyekből az egyik legnépszerűbb a napelemes rendszer.
Sokan vannak azok akik pesszimistán állnak a lehetőséghez és azzal magyarázzák, hogy ha kiszámolják akkor nem is éri meg.
Ez némileg bonyolultabb számítás mint ahogy sokan sejtik.A A késlekedőknek valószinüleg nem lesz lehetőségük napelemes rendszert létesíteni, mivel jelenleg erre a magyarországi villamos hálózat még nem elég korszerű.

Ettől függetlenül a napelem nagyszerű dolog. Először oszlassunk el pár tévhitet.

Sand Dunes

1: Kárt okoz benne a jégeső

Az a gyártó aki tud high-tech napelemet készíteni, nem feledkezik meg arról, hogy törékeny dolgot nem teszünk ki az ég alá 50 évre. A gyártók nyilván erre is gondoltak ezért a Napelemek erős felülettel rendelkeznek. Számos teszt és videó is bizonyítja ellenállóságukat. Egy panelon akár egy személyautó is könnyen áthajthat anélkül, hogy baja esne. Amennyiben mégis aggódik, lakás biztosítását ki tudja egészíteni melynek összege 1000-2000 Ft.

Red Roof

2:Villámhárító kell

 Lakossági méretekben nem kell és nem is csap villám a napelembe ugyanis az egy lapos, tetővel egysíkú egység, illetve elektromos egység révén földelést minden esetben kap.

Smartphone Battery

3:Akkumulátor kell

Belterületen, ahol lakossági napelemek készülnek, ott minden esetben az áramszolgáltató kötelezi a rendszerhasználót, hogy az inverter egy ad-vesz órához legyen kötve, tehát a napelemek hálózatra táplálják a megtermelt áramot és amikor, ez nem termel, Ön az áramszolgáltatótól kapja. Szigetüzemű, azaz akkumulátorral ellátott rendszerek külterületen, tanyák esetében használatosak. Az akkuk egyébként jelenleg roppant drágák.

Yellow Container

4: Hamar tönkremennek

 Bizonyára van ilyen is és vannak olyan gyártók is akik akár 30 év garanciát adnak. 

On a Run

5:Romlik a teljesítmény

A napelemek valóban veszítenek a teljesítményükből mint bármely más használati cikk a világon. Bizonyos gyártók garantálják, hogy a panelek adott ideig megőrzik a hatásfokuk bizonyos százalékát. Így az avulás értéke elére ismert.

Roof Shingles

6:A tetőm gyenge 

Amennyiben Önnek pala fedésű háztetője van, úgy ez az állítás igaz, hiszen a telepítés során, könnyen elrepedhet. Emiatt a legtöbb cég erre a fajtájú tetőfedésre nem vállalja a szerelést. Ezen kívül, mindegyik típusú tetőfelület alkalmas a napelemek fogadására, mivel ismerve a napelemek súlyát egészen biztos lehet benne hogy a szereléskor dolgozó férfiak súlya több lesz mint a panelek súlya. Továbbá a napelemeket a földre is lehetséges telepíteni. 

Compass Pointing North

7:Csak déli tájolású tetőre telepíthető

 Szerencsére ez sem igaz, bár az ideális tető valóban déli fekvésű. Amennyiben déli tetőfelület nem áll rendelkezésre, panel optimalizált rendszerrel javítható a teljesítmény. Végeredményben a nem déli fekvésű napelem kevesebbet fog termelni, de nagyságrendileg elhanyagolható. Ezen értékek pedig előre számolhatóak.

Sunrise Tour

8: Csak napos időben termelnek

Elég fejlettek a napelemek ahhoz, hogy gyakorlatilag a nappali fényviszonyok között, pirkadattól késő estig termeljenek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyformán termel a különböző fényviszonyokban.

Construction Worker

A napelem jó döntés

Most, már láthatjuk, hogy nincs mitől félni. Viszont továbbra sem tudjuk milyen napelemünk legyen és melyik cégtől ? Derítsük ki ezt is.

Egy nem szakmabeli vásárlónak rendkívül nehéz dolga van akkor, ha minőségi munkát és rendszert szeretne otthonába, mivel a piacon számos cég jelen van és mindenki a saját előnyeit igyekszik kiemelni. Így a választás végül nem biztos, hogy a szakmailag legmegfelelőbb vállalkozóra fog esni. Amennyiben nem a megfelelő cég mellett döntünk, úgy ez a jövőben komoly gazdasági károkat okozhat nekünk. Ezért fontos, hogy előtte tájékozódjunk. Szerencsére van erre is megoldás.

Nézzük meg mire érdemes figyelni.

Work Desk

Hiányos árajánlat

 Mit jelent ez ? Azt jelenti hogy nincsenek feltüntetve pontos mennyiségek és márkák. Ez rendkívül rossz jelnek tekinthetjük ugyanis ez azt jelentheti hogy vagy az árajánlat hanyag vagy azt hogy szándékosan titkolják el a márkákat azért hogy, a vásárló ne tudja hogy olcsó vagy minőségi alapanyagból készül a rendszere. Kerülje el az ilyen ajánlatot.

Sports Car

Impozáns árajánlat

Ne hagyjuk magunkat megvezetni. Attól, hogy egy ajánlat precíz és szemrevaló, az nem azt jelenti, hogy szakmailag is megfelelő. Figyeljünk arra, hogy ajánlatkérés során, mennyire volt körültekintő és alapos az ajánlat adó. Ezenkívül, nézzük meg, hogy szerepeltetik-e, a garanciális feltételeket. 

Végül ne feledjük, hogy a telepítés fontosabb mint az ajánlat.

Coffee Capsules Package

A márka bűvölete

 Sokak számára egybeforr a minőség és a márka amiatt, hogy valamely ország a gyártó vagy ismert cégnév. Ez viszont gyakran nem igaz, ugyanis a legnagyobb gyártók is távolkeletről szerzik az alapanyagokat, esetlegesen még a szerelés is ott végzik. Ilyen esetekben hagyatkozzunk inkább a garancia időre.

Foggy Mountains

Túl szép, hogy igaz legyen

 Amikor az értékesítők azt mondják hogy, a pályázattal nekünk semmi dolgunk nem lesz és két hónap múlva már termelni is fog a rendszere, az nyugodtan lehet gyanús! Pályázat esetén ugyanis Ön a pályázó, Önnek van jogosultsága a pályázati anyagot beadni a bankba, Önnek kell hozzá az igazolásokat beszerezni és az átfutási időről még nem is beszéltünk. A korrekt, pontos és valós tájékoztatás a bizalom alapja.

Swimming with Shark

elrettentés

 Egyes cégek módszerei között szerepel az, hogy az átlagos vagy olcsóbb napelemeket veszélyesnek
próbálják beállítani
, annak érdekében, hogy a saját termékeiket felárazzák. Előfordul, hogy valótlanul állítják azt, hogy a napelemek
kigyulladnak. Ez több szempontból sem helytálló. 

Business Meeting

döntés

Amennyiben ezekre mind odafigyel, az Ön napelemes rendszere nagy eséllyel fog évtizedekig megfelelően működni. Viszont azt is be kell látnunk hogy, Önnek, mint végfelhasználónak, még így sincsen egyszerű dolga, hiszen igazán sok utánajárást, energiát és időt igényel a márkák, az árak és a kivitelezők ellenőrzése... Emellett van még több olyan tényező is, ami szintén roppant fontos, de nem, vagy csak nehezen felderíthető, mint például az ügyintézés minősége.

Döntés

Ha inkább biztosra menne válassza az Energiakalauzt. Mi ezeket és még sok mást szemelőtt tartva érjük el, hogy ön a szakmailag legjobb ajánlatot kapja. Többszörös előminősítéssel szűrt partnereinket az ország összes cége közül választottuk ki Önnek, hogy végül a legmegfelelőbb munkát kapja.
Kérje
ingyenes konzultálási lehetőségünket, ahol egykézből megkaphatja továbbá a fűtés, nyílászáró és hőszigetelése vonatkozó legjobb ajánlatokat is.


Az Energiakalauz alapelve, hogy maximálisan az ügyfelei érdekeit képviseli. Így, csak a szakmailag legjobb ajánlatokat kínáljuk Önnek. Előzetes költségek nélkül dolgozunk, mivel úgy hisszük, csak a jól végzett munkáért érdemes fizetni. A pályázat során végig személyes kapcsolattartója fogja instruálni, hiszen szeretjük ha van egy biztos pont. Így amíg mi dolgozunk, Ön kedvére töltheti szabadidejét.